Zwemles

Leren zwemmen: hoe kies je het beste zwembad?

In 2018 werd onze zoon vier en mocht hij beginnen bij een basisschool bij ons in het dorp. Wat een prachtig moment en voor mama een kans om te leren loslaten. Tevens mocht hij met deze leeftijd gaan leren zwemmen. Toch hebben wij er bewust voor gekozen om niet direct te beginnen met zwemlessen. De eerste maanden dat onze zoon Liam naar school ging was hij ontzettend moe. Ik probeerde daarom de speelafspraken te beperken en het leek me ook niet verstandig om hem direct in te schrijven voor zwemlessen. School was een enorme aanpassing en vroeg veel van hem. Gelukkig had hij het wel reuze naar zijn zin en leerde (zoals hoort) allemaal nieuwe dingen. Ik hoorde om mij heen dat kinderen sneller leren zwemmen als ze net iets ouder zijn (vanaf 5 jaar) en besloot hem dan ook pas vanaf die leeftijd te gaan inschrijven. Op die manier is Liam niet meer afgepeigerd van school, leert hij mogelijk in kortere tijd zwemmen (wat ook weer voordeliger is) en meest belangrijk heeft hij er meer lol in.

Maar ja, toen werd hij 5 en moest ik op zoek naar de beste zwemschool voor een redelijke prijs. Wat ben ik geschrokken van de prijzen! Om je kind voor zwemdiploma A en B te laten afzwemmen ben je makkelijk tussen de 800 en 1.000 euro kwijt!
Aangezien wij in een klein dorp wonen moesten we sowieso een stukje rijden om bij een zwemschool te komen. Ik ben gaan rondvragen naar ervaringen van andere moeders. Dit hielp enerzijds maar er waren ook verschillende meningen (zowel positieve als negatieve) over dezelfde zwembaden. Dit maakte mijn keuze helaas niet veel makkelijker. Ik heb uiteindelijk een lijstje gemaakt van:

1. De zwembaden in de omgeving met afstand (reistijd) erbij. Hoeveel tijd en benzine kost de zwemles mij elke week?

2. Wat zijn de prijzen per zwembad. Er zijn grote verschillen in prijzen per zwemles. Let hierop ook goed op de kosten voor inschrijven/ administratiekosten, prijs per les, afzwemmen, eventuele extra kosten zoals zwempasjes of zwemkleding.

3. Ervaringen van anderen. Online is vaak ook wel het een en ander te vinden.

4. Je eigen gevoel. Ga langs bij het zwembad als je er nog niet bent geweest. Bekijk de kleedkamers. Bij sommige zwemscholen mag je erbij blijven/ meekijken achter glas, en bij andere zwembaden is het de bedoeling dat je weggaat. Dus bedenk goed wat bij jou en bij je kind past. Een proefles, of een keer meekijken tijdens een les is vaak wel mogelijk.

5. Let op de wachtlijsten. De kan ook invloed hebben op je keuze. Bij sommige grotere zwembaden kun je vaak direct of snel terecht. Maar bij andere (zoals bij ons) kwamen wij op een wachtlijst van 9 maanden te staan.

6. Let op de zwemtijden die het zwembad aanbiedt. Sommige zwembaden bieden veel lessen aan zodat je keuze hebt in wanneer het jou het beste uitkomt. Zo zijn er zwembaden die elke dag van 15.00 tot savonds zwemlessen aanbieden, en in het weekend ook. En de duur van de zwemlessen kan ook nog flink verschillen. Zo is er bij ons in de buurt een zwembad die adviseert 2 keer in de week 30 minuten te zwemmen en andere zwembaden hebben elke week lessen van 1 uur. Dit kan uiteraard een grote invloed hebben op de keuze die je maakt. Als je bijv. nog meer kinderen hebt die je meeneemt dan is 1 keer in de week misschien al meer dan genoeg. Een peuter voor een uur vermaken kan een uitdaging zijn :).

Ik heb Liam samen met een klasgenootje ingeschreven (samen met zijn moeder). Hij zwemt dus samen met zijn vriendje wat ervoor zorgt dat we elkaar kunnen afwisselen. Dit werkt heel fijn, zo hoef ik maar eens in de 2 weken naar zwemles. Bovendien heeft hij les op zaterdag waardoor papa ook wel eens rijdt, en mijn dochter hoeft dan niet altijd mee om zich daar te gaan vervelen.

7. Let op: niet alle zwembaden bieden hetzelfde diploma aan. De meeste zwembaden bieden het klassieke Diploma A, B en C aan. Maar er zijn ook zwembaden, zoals de onze, die nieuwere methodes gebruiken en daarmee ook een ander zwemdiploma. Het zwembad waar Liam zwemt reikt het diploma Easy Swim uit.

Easy Swim wat is het?

Stel je eens voor dat leren zwemmen écht een feestje is voor uw kind. Dat uw kind tijdens de zwemles veel plezier heeft, hoog betrokken is, zich veilig voelt, helemaal zichzelf kan zijn en zich in zijn of haar eigen tempo kan ontwikkelen.

Zwem ABC

Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar we zoeken het water ook graag op. Daarom is het een must dat kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen.

Het blijft een mega uitgave!
Maar goed welk zwembad je ook kiest, het blijft een grote uitgave! Slim is om hier tijdig voor te gaan sparen. Bij de meeste zwembaden zijn er schappelijke regelingen te treffen waardoor je in termijnen kan betalen i.p.v. per kwartaal.
Mocht je de zwemlessen echt niet kunnen betalen dan kun je je aanmelden bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur!

Klik hier voor meer informatie over het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

 

Geef een reactie